Kwart Nederlandse stellen houdt financiën liefst gescheiden

28 procent Nederlandse jongeren heeft aparte rekening

Amsterdam, 1 juli 2025 – Maar liefst 26 procent van alle Nederlanders met een vaste partner kiest ervoor om hun geld grotendeels gescheiden te houden. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van bunq onder ruim vierduizend Britten, Fransen, Nederlanders en Spanjaarden in een relatie, waaronder 1.082 van onze landgenoten. Van alle ondervraagden houden vooral jongeren hun financiën het liefst in eigen beheer. Zo zegt meer dan een kwart van alle Nederlandse respondenten er binnen hun relatie, naast een gezamenlijke rekening, één of meerdere eigen rekeningen op na te houden. Onder de rest van de Nederlandse respondenten bedraagt dit slechts elf procent.

Ondanks dit generationele verschil, behoren Nederlandse dertigminners daarmee in Europees verband tot de grootste liefhebbers van een gezamenlijke rekening. Zo kiezen bijvoorbeeld Britse (39 procent) en Spaanse (32 procent) jongeren er veel vaker voor om hun bankrekeningen volledig gescheiden te houden.  

Een tussenjaar na je studie of een wereldreis voor je dertigste – waar eerdere generaties jong trouwden, samenwoonden en kinderen kregen, kiezen jongeren nu voor een vrijer, minder voorspelbaar leven.”, zegt Bianca Zwart, Chief Strategy Officer bij bunq. “Daarbij hoort de flexibiliteit en ruimte om je relatie en geldzaken op je eigen manier in te richten. Of je nu wél, niet of slechts beperkt samen wil bankieren; iedereen moet de vrijheid hebben om het zo te organiseren dat het bij zijn of haar relatie past".


Grenzeloos vertrouwen
Uit het onderzoek blijkt dat 23 procent van de Nederlanders  graag vaker met zijn of haar partner over geld zou praten. Onder jongeren bedraagt dit zelfs bijna een derde van de ondervraagden. Een belangrijke reden hiervoor is vertrouwen. Maar wanneer het over geld gaat, vertrouwt niet iedere Nederlander zijn partner blindelings. Zo verdenkt meer dan een kwart van alle respondenten zijn geliefde er zelfs van financiële geheimen voor hem of haar te hebben. Opvallend genoeg is dit andersom ook waar; zo zegt 23 procent weleens uitgaven, inkomsten en/of schulden te verbergen voor hun partner. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben: twaalf procent geeft aan ooit bij hun partner te zijn gebleven vanwege gedeelde financiële verplichtingen zoals onder andere leningen en andere schulden. 

Financiële prikkels
Naast wantrouwen is ook een verschil in inkomsten en uitgaven een serieuze reden om de onderlinge financiën gescheiden te houden. Zo zegt bijna twee op de drie respondenten dat hun partner er een ander uitgavenpatroon op nahoudt dan zijzelf. Wellicht hierdoor draagt slechts 43 procent van alle Nederlanders met een gezamenlijke rekening evenveel bij als hun partner. Dit kan overigens leiden tot frictie binnen een anders gelukkige relatie: zo heeft maar liefst de helft van alle Nederlanders weleens met hun partner geruzied over geld. Alleen in Frankrijk en Spanje is er onderling vaker onenigheid over geld. 



Over bunq

bunq, in 2012 opgericht door ondernemer Ali Niknam (1981), heeft de Europese bankensector ingrijpend veranderd. Door de gebruiker centraal te zetten en een product te creëren dat is afgestemd op hun wensen en behoeftes, is bunq in korte tijd uitgegroeid tot de op een na grootste neobank in Europa. bunq richt zich op mensen die een internationaal leven leven en maakt het leven makkelijk voor mensen en bedrijven die niet gebonden zijn aan een specifieke locatie. Dit doet bunq door zich te richten op de manier waarop mensen die niet gebonden zijn aan een vaste locatie en bedrijven hun geld beheren, sparen en investeren.



Door de jaren heen heeft bunq voortdurend mijlpalen bereikt die door velen als onmogelijk werden beschouwd: bunq wist als eerste bank in 35 jaar een Europese banklicentie te bemachtigen, heeft de grootste serie A-ronde (€193 miljoen) in de geschiedenis van de Europese fintech sector behaald en werd eind 2022 als eerste neobank binnen de Europese Unie structureel winstgevend. Als onderdeel van haar ambitie om de eerste wereldwijde bank voor digital nomads te worden, versnelde bunq in april 2025 haar entree van de Amerikaanse markt met de aanvraag van een broker-dealervergunning. De neobank is van plan om haar lopende aanvraag voor een volledige Amerikaanse bankvergunning later dit jaar opnieuw in te dienen.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Receive exclusive news

Are you a journalist or do you work for a publication?
Sign up and request access to exclusive news.

Request access

Ontvang het laatste bunq nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL