Helft Nederlandse studenten komt maandelijks geld tekort

46 procent weet niet hoeveel er financieel in- en uitgaat

Maar liefst 53 procent van alle Nederlandse studenten houdt maandelijks veel minder geld over dan ze eigenlijk zouden willen. Dit blijkt uit onderzoek van bunq onder 917 Nederlandse studenten, uitgevoerd door Panelwizard. Een belangrijke verklaring hiervoor lijkt een gebrek aan inzicht. Zo zegt bijna de helft van alle ondervraagden niet precies te weten hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en uitgaat. 

Als een gevolg van dit gebrek aan inzicht, kan een kwart van de studenten financieel niet langer dan dertig dagen vooruitkijken. Een vijfde van hen zegt daardoor weleens geld te moeten lenen van familie en/of vrienden om het einde van de maand te halen. “Zonder inzicht in je financiën kun je onmogelijk de juiste keuzes maken”, zegt Bianca Zwart, Chief of Staff bij bunq. “Slim budgetteren geeft studenten de vrijheid om dingen te doen die zij belangrijk vinden, zoals naar een festival gaan met vrienden, een verre reis maken of het lustrum van hun vereniging. Als ze doelgericht sparen, kunnen ze volop van hun studententijd genieten.”

Financieel doel
Opvallend genoeg ontbreekt het een aanzienlijk gedeelte van de Nederlandse studenten juist aan een helder financieel doel. Zo zegt bijna de helft van hen op de lange termijn geen duidelijke bestemming te hebben voor hun geld, zoals een bepaald vermogen of spaarbedrag. Hierdoor geeft veertig procent van de respondenten een groot deel van hun maandelijkse inkomsten uit aan onnodige uitgaven. Overigens tot hun eigen ongenoegen, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 46 procent van alle Nederlandse studenten zegt namelijk financieel graag verstandiger te willen leven. 

Slimme budgetteringstools
Om hierop in te spelen, introduceert bunq vanaf vandaag gratis studentenrekeningen met slimme budgetteringstools. Hierdoor kunnen zij, zodra de studiefinanciering binnenkomt, hun geld direct verdelen over meerdere rekeningen en spaarpotjes. Ook is het mogelijk om vrienden, familie, huis- en clubgenoten uit te nodigen om samen te sparen en gemakkelijk kosten te verdelen. Daarnaast krijgt iedereen een eigen bankpas en prepaid creditcard, zodat ze altijd een compleet overzicht hebben van alle inkomsten en uitgaven.

Meer informatie over het studentenabonnement van bunq, de voorwaarden en alle bijbehorende features vind je hier: https://www.bunq.com/nl-nl/students

Over bunq

bunq, in 2012 opgericht door ondernemer Ali Niknam (1981), heeft de Europese bankensector ingrijpend veranderd. Door de gebruiker centraal te zetten en een product te creëren dat is afgestemd op hun wensen en behoeftes, is bunq in korte tijd uitgegroeid tot de op een na grootste neobank in Europa. bunq richt zich op digital nomads in Europa en maakt het leven makkelijk voor mensen en bedrijven die niet gebonden zijn aan een specifieke locatie. Dit doet bunq door zich te richten op de manier waarop deze digital nomads en bedrijven hun geld beheren, sparen en investeren.

Door de jaren heen heeft bunq voortdurend mijlpalen bereikt die door velen als onmogelijk werden beschouwd: bunq wist als eerste bank in 35 jaar een Europese banklicentie te bemachtigen, heeft de grootste serie A-ronde (€193 miljoen) in de geschiedenis van de Europese fintechsector behaald en werd eind 2022 als eerste neobank binnen de Europese Unie structureel winstgevend. bunq heeft het doel om de eerste wereldwijde neobank voor digital nomads te worden en vroeg in april 2023 een Amerikaanse banklicentie aan voor het betreden van de Amerikaanse markt.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste bunq nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL