bunq maakt 53,1 miljoen euro winst in 2023

Challenger behoort tot select gezelschap winstgevende neobanken en zet in op terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk

Amsterdam, 30 januari 2024 – bunq, de op één na grootste neobank van Europa, heeft over het afgelopen kalenderjaar ruim 53 miljoen euro winst geboekt. Daarmee behoort de challenger tot één van de weinige winstgevende neobanken ter wereld. bunq gebruikt de opbrengsten van haar eerste volledig winstgevende jaar ooit om internationaal verder te groeien. In afwachting van een Amerikaanse bankvergunning heeft de challenger nu ook een Britse E-Money Institution (EMI) licentie aangevraagd.

Sinds Brexit heeft bunq een tijdelijke Britse bankvergunning, maar de mobiele bank is vastberaden om zich permanent in het Verenigd Koninkrijk te vestigen. Daarbij richt bunq zich voornamelijk op de 2,8 miljoen Britse digital nomads die het eiland rijk is.


“Bijna nergens ter wereld wonen zoveel digital nomads als in Groot-Brittannië”, zegt Ali Niknam, oprichter en CEO van bunq. “Wij bieden hen als enige de mogelijkheid om overal in Europa te kunnen bankieren als een local. Daarom kijken we ernaar uit om snel terug te keren en hun leven wederom zo veel gemakkelijker te maken.”

Dankzij de recordwinst over het afgelopen jaar behoort bunq nu tot slechts vier procent van de ongeveer vierhonderd neobanken wereldwijd die structureel groene cijfers rapporteert. Deze mijlpaal volgt op een explosieve groei van het aantal gebruikers: van negen miljoen in juli 2023 naar elf miljoen aan het einde van december 2023. Daarnaast groeiden de gebruikerstegoeden in het afgelopen jaar van 1,8 miljard euro tot ongeveer zeven miljard euro, stegen de bruto-inkomsten uit abonnementen met maar liefst twintig procent en waren de bruto rente-inkomsten bijna vijf keer zo hoog als het jaar daarvoor.

“Het Verenigd Koninkrijk is een ontzettend relevante markt voor bunq. Op het gebied van fintech lopen zij ver voor op de rest van Europa. Als echt techbedrijf is het niet meer dan logisch dat we ons hier willen vestigen", concludeert Niknam

Ongeveer een maand geleden lanceerde bunq haar eigen generatieve AI-platform: Finn. Sinds de lancering heeft Finn al bijna een half miljoen gebruikersvragen over bijvoorbeeld budgettering en transacties succesvol beantwoord.

Over bunq

bunq, in 2012 opgericht door ondernemer Ali Niknam (1981), heeft de Europese bankensector ingrijpend veranderd. Door de gebruiker centraal te zetten en een product te creëren dat is afgestemd op hun wensen en behoeftes, is bunq in korte tijd uitgegroeid tot de op een na grootste neobank in Europa. bunq richt zich op digital nomads in Europa en maakt het leven makkelijk voor mensen en bedrijven die niet gebonden zijn aan een specifieke locatie. Dit doet bunq door zich te richten op de manier waarop deze digital nomads en bedrijven hun geld beheren, sparen en investeren.

Door de jaren heen heeft bunq voortdurend mijlpalen bereikt die door velen als onmogelijk werden beschouwd: bunq wist als eerste bank in 35 jaar een Europese banklicentie te bemachtigen, heeft de grootste serie A-ronde (€193 miljoen) in de geschiedenis van de Europese fintechsector behaald en werd eind 2022 als eerste neobank binnen de Europese Unie structureel winstgevend. bunq heeft het doel om de eerste wereldwijde neobank voor digital nomads te worden en vroeg in april 2023 een Amerikaanse banklicentie aan voor het betreden van de Amerikaanse markt.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste bunq nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL