bunq maakt 53,1 miljoen euro winst in 2023

Challenger behoort tot select gezelschap winstgevende neobanken en zet in op terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk

Amsterdam, 30 januari 2024 – bunq, de op één na grootste neobank van Europa, heeft over het afgelopen kalenderjaar ruim 53 miljoen euro winst geboekt. Daarmee behoort de challenger tot één van de weinige winstgevende neobanken ter wereld. bunq gebruikt de opbrengsten van haar eerste volledig winstgevende jaar ooit om internationaal verder te groeien. In afwachting van een Amerikaanse bankvergunning heeft de challenger nu ook een Britse E-Money Institution (EMI) licentie aangevraagd.

Sinds Brexit heeft bunq een tijdelijke Britse bankvergunning, maar de mobiele bank is vastberaden om zich permanent in het Verenigd Koninkrijk te vestigen. Daarbij richt bunq zich voornamelijk op de 2,8 miljoen Britse digital nomads die het eiland rijk is.


“Bijna nergens ter wereld wonen zoveel digital nomads als in Groot-Brittannië”, zegt Ali Niknam, oprichter en CEO van bunq. “Wij bieden hen als enige de mogelijkheid om overal in Europa te kunnen bankieren als een local. Daarom kijken we ernaar uit om snel terug te keren en hun leven wederom zo veel gemakkelijker te maken.”

Dankzij de recordwinst over het afgelopen jaar behoort bunq nu tot slechts vier procent van de ongeveer vierhonderd neobanken wereldwijd die structureel groene cijfers rapporteert. Deze mijlpaal volgt op een explosieve groei van het aantal gebruikers: van negen miljoen in juli 2023 naar elf miljoen aan het einde van december 2023. Daarnaast groeiden de gebruikerstegoeden in het afgelopen jaar van 1,8 miljard euro tot ongeveer zeven miljard euro, stegen de bruto-inkomsten uit abonnementen met maar liefst twintig procent en waren de bruto rente-inkomsten bijna vijf keer zo hoog als het jaar daarvoor.

“Het Verenigd Koninkrijk is een ontzettend relevante markt voor bunq. Op het gebied van fintech lopen zij ver voor op de rest van Europa. Als echt techbedrijf is het niet meer dan logisch dat we ons hier willen vestigen", concludeert Niknam

Ongeveer een maand geleden lanceerde bunq haar eigen generatieve AI-platform: Finn. Sinds de lancering heeft Finn al bijna een half miljoen gebruikersvragen over bijvoorbeeld budgettering en transacties succesvol beantwoord.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste bunq nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL