bunq introduceert afkoelingsperiode 2.0

Uitgestelde betalingen als nieuw wapen in strijd tegen phishing

Amsterdam, 7 juni 2024 - bunq lanceert vandaag een vernieuwde versie van de afkoelingsperiode als nieuwe maatregel tegen phishingaanvallen. Uit onderzoek van bunq blijkt namelijk dat slachtoffers vaak pas beseffen misleid te zijn als het geld al is afgeschreven. Bestaande wachtperiodes zijn daarom nauwelijks effectief.


"Pas op het moment dat hun saldo omlaag gaat realiseren slachtoffers zich dat er iets mis is," zegt Ali Niknam, oprichter en CEO van bunq. "Dan nog actie ondernemen om zo de overboekingen te blokkeren heeft vaak geen zin meer, omdat het geld door instant payments al binnen een paar seconden weg is.”


Afkoelingsperiode 2.0

bunq introduceert daarom vandaag als eerste bank de afkoelingsperiode 2.0, waarin uitgestelde betalingen worden ingezet om gebruikers te beschermen. Enkele jaren geleden introduceerde de bank al een afkoelingsperiode. Toen gold een wachttijd voordat een betaling gedaan kon worden. Deze maatregel werd binnen enkele maanden teruggedraaid, omdat het in de praktijk niet effectief bleek. Fraudeurs verwerkten de wachttijd namelijk in hun verhaal.


Bij de uitgestelde betaling lijkt het alsof de betaling al is doorgevoerd en het saldo al is afgeschreven, terwijl bunq de betaling in werkelijkheid nog 24 uur vasthoudt. Bij twijfel of het vermoeden van onraad heeft de gebruiker de tijd om de betaling in de app alsnog te annuleren. 


Of een betaling wordt uitgesteld, hangt af van verschillende veiligheidssystemen en regels die mogelijke fraude signaleren, zoals het verhogen van limieten, inloggen op nieuwe apparaten, of het doen van een eerste betaling naar een onbekende tegenrekening. Daarnaast kijkt ook het AI-systeem mee.


AnyDesk-detectie

In de afgelopen maanden is er een sterke toename te zien van frauduleuze activiteiten met remote software tools zoals AnyDesk. Met deze tools geven gebruikers toegang tot hun volledige computer, inclusief e-mails, bestanden en bankomgeving. Fraudeurs halen gebruikers over om programma’s op hun computer of telefoon te installeren. Daarom introduceert bunq een nieuwe beveiligingsfunctie die detecteert of deze software recentelijk is geïnstalleerd. In dat geval wordt het gebruik van de rekening uit veiligheidsoverwegingen beperkt. De mobiele bank is hiermee de eerste die automatisch controleert of er delingssoftware op het toestel aanwezig is en vervolgens het gebruik van de rekening beperkt.


“Vroeger vielen hackers systemen aan, maar omdat apps zoals bunq nu maximaal beveiligd zijn, kiezen ze er juist voor om gebruikers te misleiden. Fraudeurs passen zich voortdurend aan, en wij dus ook. De veiligste banken zijn in staat om snel te reageren op de veranderende tactieken van fraudeurs,” aldus Niknam.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste bunq nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL